Laat de sector groeien en bloeien!
Home > Erfgoedtalent

Erfgoedtalent

Het aantal - en ook de omvang van - banen in de museum- en erfgoedsector in Nederland krimpt. Ervaren professionals blijven langer doorwerken en de spaarzame vacatures worden vaak via een informeel netwerk ingevuld. Mede hierdoor is het voor pas afgestudeerden erg lastig een passende (betaalde) baan te vinden die aansluit bij hun wensen, kennis en ervaring. 
 
Herken jij je hierin? Ben jij niet langer dan twee jaar geleden afgestudeerd aan een kunst- en cultuurstudie (BA of MA), heb je nog geen betaalde werkervaring  in de sector en sta je te popelen om aan de slag te gaan binnen het werkveld van de museum- en erfgoedsector? Dan is het opdoen van werkervaring middels “kansplaatsen” mogelijk iets voor jou en zijn wij benieuwd naar jouw motivatie!! 

Inschrijven kan via de inschrijfbutton aan de rechterkant.
 
Kansplaatsen worden geboden binnen organisaties in de culturele erfgoedsector en hebben als voornaamste doel het opdoen van werkervaring en het uitbreiden van je netwerk. Bij deelname aan het project Erfgoedtalent gaan we een samenwerking aan voor de duur van  een kansplaats. Iedere kansplaats betreft een periode van minimaal een half jaar, minimaal 3 dagen per week, waarbinnen bij voorkeur wordt gewerkt aan een specifiek project en/of vraagstelling. Uitgangspunt hierbij zijn jouw wensen. Gedurende de eerste 3 maanden van een kansplaats ben je tegen een vergoeding werkzaam als trainee op het bedrijf van de opdrachtgever. In de tweede periode van 3 maanden wordt het traineeship omgezet naar een detachering en ontvang je een marktconform salaris. Daarnaast doorloop je gedurende het project een ontwikkeltraject dat onder andere uit een aantal praktijkgerichte opleidingsdagen bestaat.
 
Uitspraken van erfgoedtalenten die aan het project hebben deelgenomen:


"Na afloop van mijn deelname aan Erfgoedtalent ben ik aangenomen en kan ik als junior registrar beginnen bij een museum. Ik ben met name geselecteerd op mijn werkervaring als assistent registrar opgedaan bij mijn kansplaats.
Ik wil jullie dan ook ontzettend bedanken voor de springplank die jullie mij geboden hebben. Zonder Erfgoedtalent en mijn kansplaats had ik deze baan niet gekregen. Jullie hebben mij precies gegeven wat ik nodig had, namelijk een ingang in de museumwereld en de kans een netwerk op te bouwen. Het Erfgoedtalent-project is een ontzettend waardevolle ervaring voor mij geweest."

 
"Een vijfdaagse werkweek als collectieregistrator bij culturele instellingen, ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat dat voor mij het resultaat zou worden van mijn deelname aan Erfgoedtalent. Maar het is toch echt waar!
De grootste winst van het project Erfgoedtalent voor mij is dat ik de kans heb gekregen om te ontdekken dat het werk dat mij aansprak me ook echt op het lijf geschreven is. Ik wist zelf wel dat ik over de juiste capaciteiten beschikte om een goede collectieregistrator te zijn, maar kom er maar eens tussen zonder werkervaring op dat gebied. Ik kon uiteindelijk aan de slag in een kleine organisatie, die zich dat op haar beurt anders nooit zou hebben kunnen veroorloven. We hebben elkaar een enorme dienst bewezen dus.
Door mijn opgedane werkervaring en de uitbreiding van mijn netwerk heb ik er vertrouwen in dat ik uiteindelijk een mooi plekje op de arbeidsmarkt ga vinden."